Boer Sil

Iets over jezelf

Ik ben Sil Oostendorp en ik ben natuurlijke groente- en graanteler sinds 2012. Op dit moment bewerk ik ongeveer 10 hectare land, waarop meer dan 50 soorten groenten en verschillende granen worden geteeld, waaronder spelt. Ik teel mijn groente en graan zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen. Het grote deel van het werk op het land doe ik met mijn werkpaarden: Okon, Gil, Driek en Iss. Daarnaast is er natuurlijk veel handwerk te doen op het land.

Iets over je product

Tijdens mijn eindscriptie voor de Warmonderhof kwam ik er pas achter dat een zelfoogsttuin een werkelijke vorm van landbouw is. In deze eindscriptie ben ik mij hier dan ook in gaan verdiepen. Vanaf dat moment ben ik een ‘echte’ zelfoogsttuin op gaan zetten. Van de eerste twee klanten, naar op dit moment 21 zelfoogsters op een kleine 1000m² groentetuin.

Verder verbouw ik het graan spelt. WesterSpelt is een samenwerkingsverband tussen Boer Sil, korenmolen ‘De Vlijt’ en echte bakker August van Vilsteren in Diever. Vroeger was deze directe samenwerking tussen boer, molenaar en bakker de normaalste zaak van de wereld.

Sinds december 2016 staan we elke week ‘s zaterdags op de biologische markt in Frederiksoord. Op deze markt verkoop ik behalve mijn eigen groenten ook fruit en groenten van boerderijen uit de regio. Om voor jou als klant een mooi, breed assortiment verse groenten en fruit aan te bieden, koop ik ook groenten in. Deze groenten en fruitsoorten koop ik zoveel mogelijk in bij boerderijen die ik persoonlijk ken. Elke vrijdag rij ik een groenteronde om op zaterdag een prachtig assortiment kraakverse groenten en fruitsoorten aan te kunnen bieden.

Jouw visie

Als jonge boer ben ik gemotiveerd begonnen aan dit leven en ben ik telkens op zoek naar het directe contact met u, als consument.
Het motto: ‘Weet wat je eet’ is voor mij persoonlijk ontzettend belangrijk, zeker in deze tijd waar je als consument vaak voor de gek wordt gehouden. De boer een hand kunnen geven en de groenten zien groeien, dat is voor mij een doel.

Verder werk ik met paarden op het land. Met een trekdier krijg je kringloop op je bedrijf. Bijvoorbeeld het gras wat ik als boer inzaai om dat perceel ‘rust’ te gunnen en om het onkruid te kunnen onderdrukken, maai ik en gebruik ik weer als paardenvoer. Tevens gebruik ik de paarden om het gras te maaien en te hooien. Op deze manier hoef ik geen fossiele brandstof te kopen en werk ik (bijna) CO²-neutraal.