Wij’n Gaard op Tiendeveen

Iets over jezelf

Begin 2004 is het project “een wijngaard in Drenthe” opgestart, Wijngaard op Tiendeveen. Dat jaar zijn er ca 2500 stokken (planten) gezet. Jan-Willem Nieuwenhuis en Irene Verkerk hebben naast hun boerderijwoning een stuk land groot ca 1,7 ha kunnen aankopen en zijn in april 2004 gestart met het zetten van de eerste paal. Dat jaar zijn er ca 2500 stokken (planten) gezet. In 2005 is er verder gebouwd en zijn er nog 2005 is er verder gebouwd en zijn er nog 2000 stokken de grond ingegaan.

Iets over je product

De wijngaard in Tiendeveen heeft zeven druivensoorten, drie witte en vier rode. We gebruiken geen houten vaten, maar vergistingstanks. In Drenthe zijn drie wijngaarden. Volgens Verkerk is de wijngaard in Tiendeveen de enige die zelf de wijn produceert. ,,We verkopen voornamelijk aan particulieren op foodfairs of soortelijke evenementen. Sinds kort staan onze flessen ook in een slijterij in Borger.”

Onze jams worden meestal gemaakt van onbespoten fruit uit onze eigen tuin. Om de jam te maken plukken wij het fruit zodra het rijp is en wassen het kort. Er wordt zo min mogelijk suiker aan toegevoegd, waardoor de fruitsmaak beter tot zijn recht komt. In de pot komt uiteindelijk 80% fruit en 20% toegevoegde suiker, waardoor het totale suikergehalte vrijwel nooit meer dan 30% bedraagt, zodat deze ook geschikt is in allerlei diëten. Er is een uitgebreide keuze aan smaken, maar de beschikbaarheid is afhankelijk van het seizoen en de opbrengst van het oogstjaar. Er is rode en witte aalbes, zwarte bes, rode of witte framboos, rabarber of raberber met aardbei, bramen, pruimen, peren, rode of witte kruisbes, jostabes

Jouw visie

Het is onze bedoeling bij de teelt en bereiding alleen biologisch verantwoorde middelen (t.b.v. voeding en ziektebestrijding) te gebruiken, zodat de omgeving geen schade zal ondervinden van onze activiteiten (het Oude Diepje ligt op korte afstand)