Fairtrade week 4-12 mei 2019

De werkgroep Fairtrade heeft in de Fairtradeweek van mei 2019 een aantal activiteiten georganiseerd, waaronder bedrijfsbezoeken aan een drietal “eerlijke streekproducenten” een brainstormavond over hoe we streekproducenten aan meer omzet kunnen helpen en een lezing over een duurzamere levensstijl verzorgd door Marieke Eyskoot. Hieronder vindt u een kort verslag van deze activiteiten.

maandag 6 mei Werkbezoeken

We begonnen bij de fam. Hilbrands. Zij hebben sinds 1998 een biologische Boerenbedrijf. Zij beheren ook 2 zorgboerderijen en een Kaasmakerij “De Drentse Hoeve”. De boerderij is volledig geautomatiseerd. De koeien lopen ’s zomers altijd in de wei en worden gemolken door een melkrobot. Naast de boerderij hebben ze ook een biovergister die de stroom levert. Het biologische kaasmakerij levert biologisch en vegetarische kaas. Ze verkopen ook puntieskees. Dat is kaas die voorgesneden is in puntjes. Men levert kaas aan het Drents Goed.

Daarna zijn we naar Hansketien gegaan. Hansketien is een biologische melk geiten boerderij in Mantinge. Zij maken Grie (feta) geitenkaas en verkopen geitenvlees. Sinds 2018 is het bedrijf overgenomen en de nieuwe eigenaars willen dit verder ontwikkelen. Zij zijn een grondgebonden biologisch dynamisch bedrijf. De geiten lopen in de zomer buiten en hebben nog horens. Geiten hebben een sociale structuur en daar zijn de horens heel belangrijk voor. Je kunt via crowdfundingactie grond aankopen voor dit bedrijf.

We sloten onze bezoeken af bij de fam. Enting op Zuidveld aangekomen. Zij hebben sinds 2 jaar een biologisch melkveehouderij. Zij melken de koeien via de melkstal en hebben in de tuin een melktap. Hier kun je tegen betaling een beker melk kopen en opdrinken. Je kunt ook een fles vol tappen en mee naar huis nemen.

We hebben deze dag veel geleerd over biologisch boeren en al deze 3 bedrijven hebben veel gezonde dieren (gebruiken bijna geen antibioticum) en hebben heel veel liefde voor hun vak. Het zijn grondgebonden bedrijven en verbouwen zoveel mogelijk hun eigen voer.

Liever even de sfeer proeven in beelden? Klik hier

Dinsdag 7 mei Brainstormavond in het Gemeentehuis

Onze opzet was producenten van streekproducten en inwoners met elkaar te verbinden en hoe bereik je dat meer inwoners streekproducten gaan kopen. Wethouder Bouman opende de avond. Er waren ongeveer 25 personen aanwezig, ondernemers maar ook inwoners. Veel kleine ondernemers kenden elkaar nog niet en deze avond werden er veel gegevens uitgewisseld. Men kon in groepjes aangeven wat men belangrijk vond om streekproducten meer te promoten. Er kwamen veel ideeën naar voren en de werkgroep gaat deze nu uitwerken.

Woensdag 8 mei lezing in Wijster over goed doen en het goed hebben

Marieke Eyskoot heeft over dit onderwerp een boek geschreven “Dit is een goede Gids”. Wat kan je zelf doen voor een eerlijkere samenleving en duurzame lifestyle? In de lezing en het boek komt Marieke Eyskoot met tips en tricks voor fair fashion, eerlijk eten, bewuste verzorging, groen wonen en werken en slow travel. En een aantal uitstapjes naar wat er áchter onze keuzes en beslissingen ligt, dus hoe de huidige maatschappij ons eigenlijk in een soort commercieel keurslijf dwingt. En dat is belangrijk om je bewust van te zijn als je graag meer wil bijdragen. Het was een boeiende leerzame lezing. Ook hier waren ongeveer 25 personen aanwezig waaronder ook een aantal jongeren.