Gezonde eshorst-variant van kapsalon wint prijs

Beilen – Het gerecht ‘kapsalon’ staat bekend als een ongezonde caloriebom van 1200 tot 1800 kcal, maar het is groep 8a van CKC De Eshorst gelukt om een gezonde variant te maken. Deze culinaire vondst in de vorm van een recept heeft de eerste prijs gewonnen van de provinciale kookwedstrijd Kindermenu 2.0 bij de inzendingen van de Midden-Drentse scholen.

Wethouder Erjen Derks kwam dinsdagochtend de prijs samen met de kok van het Hooghaler restaurant Het Wapen van Schotland, Martijn Kasemier, uitreiken aan de klas. Binnenkort op 4 februari gaan deze Eshorst-leerlingen samen met Martijn de kapsalon maken tijdens een kookworkshop waarna het op het menu komt van het Haler restaurant, en de restaurants Diggels en Meursinge in Westerbork.

Ook IKC De Westhoek en de jonge vrijwilligers van Dierenweide ‘t Stroomdal krijgen een kookworkshop, respectievelijk bij Meursinge en Diggels, van hun gerechten.

500 kcal

De vraag rijst waarin de Eshorst-kapsalon zo verschilt zodat het een gezond alternatief is. De kookwedstrijd was namelijk bedoeld om een lekker, regionaal én gezond kindermenu op de kaart te krijgen van restaurants. Martijn legt uit : ‘Deze is 500 tot 600 kcal. In plaats van shoarma en mayonaise zit er kip, rösti, gezonde saus en meer groenten in. En het is in tien tot vijftien minuten te maken. Dat is belangrijk voor een restaurant.’

Kookboek

Wethouder Erjen Derks wijst er op dat een aantal zaken de doorslag gaf bij het winnen van de prijs: ‘Het is een complete, gevarieerde, duurzame maaltijd en gemaakt van lokale producten. Alles zit er voldoende in. Het recept komt ook in een door de provincie uitgegeven Drents kookboek Gezond Kindermenu 2.0’.

De jury in Midden-Drenthe, bestond uit de eigenaren van de restaurants Diggels en Meursinge uit Westerbork en Het Wapen van Schotland uit Hooghalen, de JOGG-regisseur Nathalie Hommes-ten Hoor en wethouder Erjen Derks.

Overgenomen uit De krant van Midden-Drenthe van 9 januari 2019